ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Ιστορικό

Δραστηριότητες

Παρουσίαση του Πολιτιστικού προγράμματος του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας «Η μουσική είναι η μητρική γλώσσα του ανθρώπου» στον Ιανό στη Θεσσαλονίκη

        Με επιτυχία παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο  «Η μουσική είναι η μητρική γλώσσα του ανθρώπου» που υλοποιήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας  κατά το σχολικό έτος 2017-2018. Το πολιτιστικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε ένα τμήμα της Α΄ τάξης με συντονίστρια εκπαιδευτικό τη Διευθύντρια του Σχολείου Σουλτάνα Παπαδημητρίου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος εφαρμόστηκε η καινοτόμα διδακτική προσέγγιση CLIL (Oλιστική Εκμάθηση Επιστημονικού Περιεχομένου και Ξένης Γλώσσας),  σύμφωνα με την οποία οι μαθητές διδάσκονται ένα διδακτικό αντικείμενο σε ξένη γλώσσα.  Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος οι μαθητές του τμήματος της Α΄ Γυμνασίου διδάχθηκαν μία ενότητα του μαθήματος της Μουσικής της Α΄ Γυμνασίου στη Γερμανική γλώσσα.

       Η παρουσίαση έγινε μετά από πρόσκληση της Ομάδας Εκπαιδευτικών Πρόταση που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνει παρουσιάσεις καινοτόμων διδακτικών πρακτικών που εφαρμόζονται στις σχολικές μονάδες της Βορείου Ελλάδας.  Την παρουσίαση του προγράμματος παρακολούθησαν καθηγητές του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης, πρώην Σχολικοί Σύμβουλοι, Συντονιστές  Εκπαιδευτικού  Έργου, εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, καθώς και φοιτητές των ξενόγλωσσων τμημάτων του ΑΠΘ.  Θα ακολουθήσει μετά από πρόταση των υπευθύνων καθηγητών του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος στο Kolloquium του Τμήματος στις 27 Νοεμβρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue reading

Διάκριση μαθητών του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ποίησης του Αρχείου Ιστορίας & Τέχνης ? Συγχαρητήρια επιστολή από την Διευθύντρια & τον Σύλλογο των καθηγητών

Μεγάλη χαρά μας έδωσε η διάκριση των μαθητριών του σχολείου μας που συμμετείχαν στον 4ο  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα  ¨ΤΟ ΑΛΑΤΙ¨ στις παρυφές της «Γλώσσας». Τον διαγωνισμό διοργάνωσε το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης και τελούσε υπό την αιγίδα της Κοβενταρίου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, του Ελληνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων Λονδίνου και του Γραφείου Ποιήσεως.

Οι μαθήτριες  της Α΄ τάξης Νικολέτα Αυτζαλανίδου, Χρυσάνθη Πουρλιάκα, Φανή Παναγιωτίδου και από τη Β΄τάξη η Βασιλική Αντωνίου έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό  με την υπόδειξη, συμπαράσταση και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Πορφύρη Δημήτρη και της κ. Ντρίκου Θάλειας.

Το 3ο  Βραβείο του διαγωνισμού απέσπασε η Αντωνίου Βασιλική με το ποίημά της «Άλας φιλίας». Τον Α΄ Έπαινο  μοιράστηκαν κατόπιν ισοψηφίας, οι μαθήτριες Αυτζαλανίδου Νικολέτα  με το ποίημα «Χορός» και η Πουρλιάκα Χρυσάνθη με τη «Θάλασσα». Τον Β΄ Έπαινο  πήρε η Παναγιωτίδου Φανή με το ποίημα «Γλώσσα μου, αλάτι στη γης».

Η Διευθύντρια, κ. Παπαδημητρίου Σουλτάνα και ο Σύλλογος των καθηγητών του 4ου Γυμνασίου συγχαίρουν θερμά τις μαθήτριες, τους εύχονται ολόψυχα καλή πρόοδο στα μαθήματά τους και ευελπιστούν  να συνεχίσουν να δημιουργούν και να εκφράζονται μέσα από την Τέχνη. Ευχαριστούν επίσης  το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης, καθώς και τους υπόλοιπους  φορείς που συμμετείχαν στη διοργάνωση του διαγωνισμού για τα κίνητρα, τα ερεθίσματα και την ευκαιρία που έδωσαν σε όλους τους μαθητές.

Continue reading

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

          Η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, κ. Παπαδημητρίου Σουλτάνα και ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους προς όλους τους εκπροσώπους των φορέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του σχολείου και ενημέρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες  για σημαντικότατα θέματα με αφορμή τη «Θεματική Εβδομάδα».
         Συγκεκριμένα:

         Την κ. Ανδρεάδου Μελίνα, Κλαδάρχη Προστασίας Περιβάλλοντος και Αποκατάστασης Εδαφών στη ΔΕΗ Α.Ε. ,την  κ. Τεντσογλίδου Μαρίνα και τον κ Χρήστο Παπαδόπουλο, Τομεάρχη Προστασίας Περιβάλλοντος και Αποκατάστασης Εδαφών  και Υποτομεάρχη αντίστοιχα  Αποκατάστασης Εδαφών του ΤΠΠ&ΑΕ, οι οποίοι ενημέρωσαν τους μαθητές στις 17/5/2018 μετά από πρόσκληση των καθηγητών σε θέματα εκμετάλλευσης και αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων της  ΔΕΗ ΑΕ.

          Τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας  κ. Σπυρίδη Χρήστο , το Πυροσβεστικό Σώμα  συνολικά  και ιδιαίτερα   την κ. Παπαδοπούλου Μαρία και τον κ. Γραικό Νικόλαο, που στις 18/5/2018 για μια ακόμη φορά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση  του 4ου Γυμνασίου να ενημερώσουν τους μαθητές για  το επάγγελμά τους. Με την παρουσία τους δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές   να συνειδητοποιήσουν πως άνδρες και γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος  εργάζονται άοκνα προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο ανατρέποντας στερεότυπα και προκαταλήψεις για ανδρικά και γυναικεία επαγγέλματα.

         Την κ. Βλαχάβα Ευανθία, Υπεύθυνη  Συμβουλευτικού Σταθμού  Νέων Κοζάνης, η οποία  σε συζήτηση που είχε με τους μαθητές /τριες του σχολείου στις 23/5/2018 κατέδειξε πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν  στερεότυπα φύλου και  στη Γλώσσα .

          Τον Διοικητή Τροχαίας Πτολεμαΐδας , κ. Τάσιο  Σπυρίδωνα, την Τροχαία συνολικά  και ιδιαιτέρως τον κ. Αβραμίδη Παναγιώτη, Υποδιοικητή του τμήματος,  που ανταποκρίθηκε άμεσα  στο κάλεσμα των καθηγητών να μιλήσει στους μαθητές και στις μαθήτριες για την ασφαλή οδήγηση και τα τροχαία ατυχήματα παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας, στις 23/05/2018.                                                                                                 

         Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Βιργινία Μαλιούφα, ψυχολόγο και την κ. Ελευθερία Καλώτα    από το  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»,  οι οποίες ενημέρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης για τους κινδύνους και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις εξαρτήσεις .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue reading

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΩ ? ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ? ΜΑΘΑΙΝΩ ΜΕ ΤΟ SCRATCH»

Μια ομάδα μαθητών από το Γ2 με την  καθοδήγηση  της Διευθύντριας του σχολείου μας, κ. Παπαδημητρίου Σουλτάνας επιμορφώθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οπτικού προγραμματισμού :«Προγραμματίζω- Δημιουργώ- Μαθαίνω με το Scrats» που διοργάνωσε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο τον Νοέμβριο του 2017.

        Σκοπός της επιμορφωτικής δράσης ήταν οι μαθητές να  γνωρίσουν το scratch. Εργάστηκαν σε ασκήσεις προγραμματισμού και τέλος υλοποίησαν ένα έργο στη γερμανική γλώσσα. Οι μαθητές κλήθηκαν να πειραματιστούν με βασικές προγραμματιστικές δομές, έφτιαξαν τον δικό τους  εικονικό ήρωα που ανέλαβε να μας ξεναγήσει σε διάφορα αξιοθέατα της Γερμανίας. Στους μαθητές που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα επιδόθηκαν βεβαιώσεις  επιμόρφωσης  από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

       Η Διευθύντρια του 4ου  Γυμνασίου , κ. Παπαδημητρίου Σουλτάνα και ο σύλλογος των εκπαιδευτικών του σχολείου,  συγχαίρουν τους μαθητές  Κατσίδη Σπυρίδων, Κοντάκα Δημήτρη, Κοσμίδη Νικόλαο, Κωνσταντινίδου Ελευθερία, Κωστικίδη Ελευθέριο Μανάβη Κων/νο, Μεντεσίδου Σοφία,  Μεταξά Βασιλική , Μιχαήλ Αδαμαντία, Μπιλιούση Τατιάνα, Μπισούκη Παρασκευά,  Παλαιοχωρίτου Αναστασία, Παναγιωτίδη Νικόλαο και Παπαδόπουλο  Ελευθέριο για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη επιμορφωτική δράση.

Continue reading

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΩΡΕΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Την Παρασκευή 11/5/2018 οι μαθητές του 4ου  Γυμνασίου  Πτολεμαΐδας  είχαν την ευκαιρία μέσω της εθελοντικής δράσης  «ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ: ΔΩΡΕΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ» να ενημερωθούν πάνω σε ένα πολύ ευαίσθητο και σοβαρό θέμα, τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων, που αποτελούν την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού.

   Η ενημέρωση των μαθητών έγινε στο χώρο του σχολείου από τις κυρίες Οικονόμου Μαρίνα, Αναισθησιολόγος , Εντατικολόγος  και Τοπική Συντονίστρια στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και Γεωργιάδου Μαριάνθη, Πνευμονολόγος ? Εντατικολόγος , Επιμελήτρια Α΄ στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο  Πτολεμαΐδας.

  Οι ομιλήτριες επεσήμαναν στους μαθητές  πως η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και η διάδοσή τους, δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και όλου του κοινωνικού συνόλου. Τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός πως σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.

Υπογράμμισαν  επίσης πως συνήθως  στο άκουσμα της δωρεάς οργάνων, όλοι έρχονται στη θέση του δότη, με τις επιφυλάξεις, που αυτό συνεπάγεται. Ποτέ στη θέση του λήπτη. Η στατιστική, όμως, επιμένει ότι η πιθανότητα να χρειασθούμε οι ίδιοι, ή ένας δικός μας, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα, είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να μπορέσουμε εμείς να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον. Γι΄ αυτό  δίκαια η δωρεά οργάνων μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο αισιόδοξο μήνυμα: πως η ζωή συνεχίζεται!

   Η  Διευθύντρια  του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας,  κ. Παπαδημητρίου Σουλτάνα και ο Σύλλογος των καθηγητών ευχαριστούν θερμά τις  κ. Οικονόμου Μαρίνα και Γεωργιάδου Μαριάνθη για τη σημαντική και ενδιαφέρουσα  ενημέρωση των μαθητών του  4ου  Γυμνασίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue reading

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ω ς η Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας , ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας για προγραμματισμό εκδηλώσεων, σχετικών με τη θεματολογία της ημέρας, προχώρησε στην υλοποίηση προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών ενάντια στη σχολική βία.

  Αρχικά η Διευθύντρια του σχολείου, η κ. Παπαδημητρίου Σουλτάνα,  παρουσίασε στους μαθητές το πρόβλημα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Επεσήμανε πως  ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. Η κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε  επίσης,  πως ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες. Τέλος, προτάθηκαν από την κ. Παπαδημητρίου τρόποι πρόληψης και διαχείρισης του φαινομένου που εστίαζαν στην καλλιέργεια θετικών κοινωνικών συμπεριφορών, φιλίας, αλληλεγγύης, συνεργασίας, μεταξύ των μελών της μαθητικής κοινότητας.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια οι  μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία My good enemy / Min bedste fjende [2010] που έχει ως θέμα της τον σχολικό εκφοβισμό. Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα Γυμνάσιο της Δανίας με πρωταγωνιστή τον Alf, ένα ήσυχο παιδί που του αρέσει το μπαλέτο. Λόγω του χαρακτήρα και των ενδιαφερόντων του δέχεται συνεχείς εκφοβιστικές επιθέσεις από μία ομάδα συμμαθητών του που φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις. Στην προσπάθειά του να βρει διέξοδο, έρχεται σε επαφή με τον Τοκέ, έναν συμμαθητή του επίσης θύμα εκφοβιστικών επιθέσεων. Μαζί μοιράζονται τους προβληματισμούς τους και καταστρώνουν σχέδια για να πλήξουν τους εκφοβιστές τους.    Οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν με  μεγάλο ενδιαφέρον τόσο την ομιλία της  κ. Παπαδημητρίου σχετικά με τον σχολικό  εκφοβισμό, όσο και την ταινία που έγινε αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό μεταξύ των παιδιών.

Η κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε επίσης την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 και τους γονείς του 4ου  Γυμνασίου  για το θέμα, στο χώρο του σχολείου.

Continue reading

ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Δράσεων κατά της
Βίας και του Εκφοβισμού στα Σχολεία. Με δεδομένο ότι στους σχολικούς χώρους, αλλά και εκτός αυτών, αντιμετωπίζονται συχνά φαινόμενα διαμαθητικής βίας, η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς όλων των σχολικών μονάδων της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες, να ενημερωθούν ή και να προτείνουν τρόπους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Η παρενόχληση των μαθητών, ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying (νταηλίκι) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Μπορεί να πάρει τη μορφή λεκτικού εκφοβισμού (π.χ. κοροϊδία), κοινωνικού εκφοβισμού (π.χ. απομόνωση από την ομάδα) και σωματικού εκφοβισμού (π.χ. χτυπήματα, σπρωξίματα).                    

Στο σχολείο μας  η Διευθύντρια κ. Παπαδημητρίου Σουλτάνα  έκανε μια εμπεριστατωμένη ομιλία ,προσέγγιση του θέματος σε όλες τις διαστάσεις του και για τους τρόπους αντιμετώπισής του ενώσ την συνέχεια οι μαθητές μας παρακολούθησαν με έκδηλο ενδιαφέρον μια σχετική ταινία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue reading

ΤΟ 4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΣΕ ΜΕΝΑ ΜΙΛΑΣ;» ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το σχολείο μας  την Πέμπτη 11-1- 2018 παρακολούθησε την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τίτλο «Σε μένα μιλάς;» που πραγματοποιήθηκε στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο του Γερμανού συγγραφέα Ράινερ Χάχφελντ. Κεντρικό θέμα της παράστασης  είναι η αυτοκτονία ενός εφήβου, του Ματίας ή Μάτσε, και ο  ρόλος που έχουν διαδραματίσει οι υπόλοιποι τέσσερις πρωταγωνιστές σε αυτήν. Πρόκειται για ένα  τολμηρό έργο που παρακολουθεί την καθημερινότητα τεσσάρων εφήβων μετά την αυτοκτονία του συμμαθητή τους. Πόσο τους αφορά η απώλεια του μοναχικού Μάτσε;
Νέες ανακαλύψεις, όπως ο βίαιος πατριός του Μάτσε, το ύποπτο σχολικό του τετράδιο, το μυστήριο του όπλου και άλλα πολλά στοιχεία είναι αυτά που θα φέρουν στο φως την υπόθεση. Σε σύντομες και γεμάτες δράση σκηνές, ο Χάχφελντ, θίγει με σύγχρονο τρόπο, το ζήτημα του εκφοβισμού στο σχολείο και καλεί νέους και ενήλικες θεατές να προβληματιστούν πάνω σε θέματα όπως: βία, φιλία, προσωπική ευθύνη, φόβος, μοναξιά, σεξουαλικότητα, σχέσεις στο σχολείο και στην οικογένεια.

Ωστόσο, το βασικό μήνυμα που αποπνέει η παράσταση δεν είναι άλλο από τον προβληματισμό για το θέμα της βίας,- το bulliyng που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Και αυτό, επειδή τα αίτια που οδήγησαν τον Μάτσε στην αυτοκτονία δεν είναι άλλα από καθημερινές καταστάσεις bullying που αντιμετώπιζε τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο.
Το έργο είναι πάντα επίκαιρο και παραμένει για δύο δεκαετίες στο ρεπερτόριο του θρυλικού Γκριπς Τεάτερ, ενός από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά θέατρα για παιδιά και νέους, παρουσιάζεται στο ΚΘΒΕ σε πανελλήνια πρώτη.

Ο συγγραφέας του Ράινερ Χάχφελντ αναφέρει πως για τη συγγραφή του χρειάστηκε τη βοήθεια παιδαγωγών, εκπαιδευτικών, παιδοψυχολόγων και δικαστικών που ασχολούνται με ανηλίκους, καθώς και μαθητριών και μαθητών. Επισημαίνει όμως πως: «Δυστυχώς το θέατρο δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Δεν είναι ιεραποστολή. Και βέβαια δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των παιδιών. Το θέατρο όμως έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τα θέματα και ?μέσα από το χιούμορ και τη δράση? να βοηθήσει παιδιά και εφήβους να αντιληφθούν τα προβλήματα και ίσως τα βοηθήσει στις επιλογές τους και στον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο.»

 Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και ο διάλογος που ακολούθησε μετά την  παράσταση ανάμεσα στους ηθοποιούς και στους μαθητές καθώς η ανταλλαγή απόψεων συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση του σχολικού εκφοβισμού. Ένας διάλογος, ο οποίος έθεσε πολλά ερωτήματα που ως τώρα ίσως δεν απασχολούσαν πολλούς από  τους μαθητές. Τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν τα αίτια που οδηγούν κάποια παιδιά στο να ασκούν βία, την αντιμετώπιση αυτών των παιδιών αλλά και  γενικότερα τα αποτελέσματα της βίας. Αυτή, ήταν αναμφισβήτητα μια εποικοδομητική συζήτηση, που ίσως να βοηθήσει  στο να αλλάξει  η στάση πολλών παιδιών απέναντι στο νοσηρό φαινόμενο  της  βίας.

 Η παράσταση ενθουσίασε  τους μαθητές και ορισμένοι από αυτούς κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους:

«Ήταν μια υπέροχη θεατρική παράσταση! Έδειχνε πώς είναι η ζωή των εφήβων σήμερα, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο στο σχολείο όσο και στον οικογενειακό τους περίγυρο.»                                                 Πηνελόπη Ηλιάδου  Β1

«Εκπληκτική παράσταση! Ήταν σα να έβλεπα κάποιες σκηνές από ένα πραγματικό σχολείο. Την προτείνω σε όλους!»                                 Καζαριάν Χρήστος  Β2

«Τολμηρή παράσταση! Προσωπικά μου άρεσε γιατί οι ήρωες δεν φοβήθηκαν να παρουσιάσουν με ρεαλιστικό και ωμό μερικές φορές τρόπο τα προβλήματα των εφήβων σήμερα. Πρωτότυπη βρήκα και τη συζήτηση που ακολούθησε με τους ηθοποιούς της παράστασης .»                                                      Μεντεσίδης Παντελής Β2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue reading

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

   Την  Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε  ενδοσχολική  επιμορφωτική δράση για τις/τους εκπαιδευτικούς  που  διδάσκουν στο 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας. Η ενδοσχολική επιμόρφωση υλοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου με επιμορφωτές τον κ. Παναγιώτη Καραμανώλη, Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ 02 & Σχολικό Σύμβουλο Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου  και την κ. Σουλτάνα Παπαδημητρίου,  Διευθύντρια του  σχολείου, τέως Σχολική Σύμβουλο Γερμανικής γλώσσας. Το θέμα της  ενδοσχολικής επιμορφωτικής  δράσης  ήταν  «Η Οργάνωση και Διαχείριση Σχολικής Τάξης», στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκε επιπλέον γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των εκπαιδευτικών, καθώς και μεταξύ των  εκπαιδευτικών και επιμορφωτών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue reading

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

Η Παγκόσμια Ημέρα των ατόμων με αναπηρία (3 Δκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και  την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχη της πολιτικής,κοινωνικής,οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η αρχική της ονομασία ήταν Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α). Κάθε χρόνο εστιάζει σε ένα διαφορετικό θέμα.

Το σχολείο μας , δείχνοντας την ευαισθησία του στο σημαντικό αυτό θέμα των ατόμων με ιδιαίτερες ικανότητες την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου πρόβαλε την ταινία “Σαν αστέρια στην γη” (“Taare zameen par”), που διαπραγματεύεται το θέμα της δυσλεξίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue reading

Ιανουάριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ