Monthly Archives: Μάρτιος 2018

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ω ς η Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας , ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας για προγραμματισμό εκδηλώσεων, σχετικών με τη θεματολογία της ημέρας, προχώρησε στην υλοποίηση προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών ενάντια στη σχολική βία.

  Αρχικά η Διευθύντρια του σχολείου, η κ. Παπαδημητρίου Σουλτάνα,  παρουσίασε στους μαθητές το πρόβλημα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Επεσήμανε πως  ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. Η κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε  επίσης,  πως ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες. Τέλος, προτάθηκαν από την κ. Παπαδημητρίου τρόποι πρόληψης και διαχείρισης του φαινομένου που εστίαζαν στην καλλιέργεια θετικών κοινωνικών συμπεριφορών, φιλίας, αλληλεγγύης, συνεργασίας, μεταξύ των μελών της μαθητικής κοινότητας.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια οι  μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία My good enemy / Min bedste fjende [2010] που έχει ως θέμα της τον σχολικό εκφοβισμό. Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα Γυμνάσιο της Δανίας με πρωταγωνιστή τον Alf, ένα ήσυχο παιδί που του αρέσει το μπαλέτο. Λόγω του χαρακτήρα και των ενδιαφερόντων του δέχεται συνεχείς εκφοβιστικές επιθέσεις από μία ομάδα συμμαθητών του που φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις. Στην προσπάθειά του να βρει διέξοδο, έρχεται σε επαφή με τον Τοκέ, έναν συμμαθητή του επίσης θύμα εκφοβιστικών επιθέσεων. Μαζί μοιράζονται τους προβληματισμούς τους και καταστρώνουν σχέδια για να πλήξουν τους εκφοβιστές τους.    Οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν με  μεγάλο ενδιαφέρον τόσο την ομιλία της  κ. Παπαδημητρίου σχετικά με τον σχολικό  εκφοβισμό, όσο και την ταινία που έγινε αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό μεταξύ των παιδιών.

Η κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε επίσης την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 και τους γονείς του 4ου  Γυμνασίου  για το θέμα, στο χώρο του σχολείου.

Continue reading

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΥΜΑ

H ΔΙΑΔΥΜΑ στο πλαίσιο των δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιεί 

από  την αρχή της σχολικής χρονιάς, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, ενημέρωσε στον χώρο του σχολείου τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας,  σχετικά με θέματα που αφορούν την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων  και την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή τους. Η ενημέρωση έγινε από τις περιβαλλοντολόγους της ΔΙΑΔΥΜΑ, τις κυρίες Γιαννακούλα και Τριανταφυλλίδου.

Συγκεκριμένα, η κ. Γιαννακούλα, περιβαλλοντολόγος και στέλεχος της ΔΙΑΔΥΜΑ, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα : «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο θησαυρό» και οι μαθητές με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ομιλήτριας  να λάβουν μέρος στο  Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης , το οποίο διοργανώνεται από τον Δήμο Εορδαίαςκαι ξεκινά στα μέσα Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με την απονομή επάθλων στα διακριθέντα Σχολεία.  Η κ. Γιαννακούλα αναφέρθηκε επίσης  στην ανάγκη εδραίωσης της πράσινης συνείδησης στα νέα παιδιά, ώστε σήμερα ως μαθητές και αύριο ως πολίτες, να ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους στους πέντε κάδους που βρίσκονται, σε σχολεία, δημόσιους χώρους, στα μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά.

       Εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές το γεγονός πως η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας που δεν έχει επιβαρύνει ποτέ, τον εθνικό προϋπολογισμό με τα πρόστιμα που συνήθως επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες χωματερές, διάθεσης απορριμμάτων, ή αποβλήτων, αφού έγκαιρα εναρμονίστηκε με τις προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ εδώ και ένα χρόνο, διαχειρίζεται τα απόβλητά της με την μέθοδο της μηχανικής διαλογής στην νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και στους τέσσερις ξεχωριστούς κάδους, ανακυκλώνεται χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, ενώ εδώ και μερικούς μήνες στον πέμπτο κάδο  και τα οικιακά βιοαπόβλητα δηλαδή υπολείμματα τροφών.

   Η  Διευθύντρια  του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας,  κ. Παπαδημητρίου Σουλτάνα και ο Σύλλογος των καθηγητών ευχαριστούν θερμά τη ΔΙΑΔΥΜΑ  για την ενημέρωση των μαθητών του  4ου  Γυμνασίου.

Continue reading

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ

 Η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας κ.Παπαδημητρίου Σουλτάνα και ο Σύλλογος των καθηγητών συγχαίρουν όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στους σχολικούς  αγώνες στίβου.

     Συγχαίρουν ιδιαιτέρως τους  μαθητές: Μυλωνά Δημήτρη, Τουλουμενίδη Ιωάννη και Χατζησάββα  Χρυσό, οι οποίοι κατέλαβαν τις τρεις πρώτες  θέσεις αντίστοιχα στο άλμα εις μήκος, την Μπαμπίνη Χριστίνα που  πρώτευσε στα 60 μέτρα με εμπόδια , τον Τύπου Νικόλαο που κατέκτησε την πρώτη θέση στο αγώνισμα της σφαιροβολίας. Συγχαίρουν επίσης  την Πασσαλίδου Καλλιρόη που ήρθε δεύτερη στη σφυροβολία  και τους  Ζήκο Χρήστο και Κατσίδη Σπυρίδωνα , οι οποίοι κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη  θέση αντίστοιχα στα 60 μέτρα με εμπόδια.

Continue reading

ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Δράσεων κατά της
Βίας και του Εκφοβισμού στα Σχολεία. Με δεδομένο ότι στους σχολικούς χώρους, αλλά και εκτός αυτών, αντιμετωπίζονται συχνά φαινόμενα διαμαθητικής βίας, η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς όλων των σχολικών μονάδων της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες, να ενημερωθούν ή και να προτείνουν τρόπους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Η παρενόχληση των μαθητών, ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying (νταηλίκι) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Μπορεί να πάρει τη μορφή λεκτικού εκφοβισμού (π.χ. κοροϊδία), κοινωνικού εκφοβισμού (π.χ. απομόνωση από την ομάδα) και σωματικού εκφοβισμού (π.χ. χτυπήματα, σπρωξίματα).                    

Στο σχολείο μας  η Διευθύντρια κ. Παπαδημητρίου Σουλτάνα  έκανε μια εμπεριστατωμένη ομιλία ,προσέγγιση του θέματος σε όλες τις διαστάσεις του και για τους τρόπους αντιμετώπισής του ενώσ την συνέχεια οι μαθητές μας παρακολούθησαν με έκδηλο ενδιαφέρον μια σχετική ταινία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue reading

Μάρτιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

No data available
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
e-ptolemeos.gr