Daily Archives: 4 Νοεμβρίου 2018

Διακρίσεις μαθητριών μας στον Διαγωνισμό : ” Η Ευρώπη στην Περιφέρεια Δυτ.Μακεδονίας- Euregion2017″

Δύο νέες διακρίσεις για το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας, αυτή τη φορά στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο ¨Η Ευρώπη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας- Euregion2017″ :
1o Βραβείο στο διαγωνισμό λογοτεχνικής έκφρασης με το λογοτεχνικό κείμενο “Γλυκιά… Continue reading

Το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο “Η μουσική είναι η μητρική γλώσσα του ανθρώπου” παρουσιάζεται στον Ιανό στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα εκπαιδευτικών Πρόταση, το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας και το 3ο Πειραματικό Δ.Σ. Ευόσμου παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ τη διδακτική πρόταση της Σουλτάνας Παπαδημητρίου και του Χαράλαμπου Σαχπατζίδη με θέμα: Η εφαρμογή της σύγχρονης διδακτικής προσέγγισης CLIL στη Γερμανική γλώσσα στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση μέσα από το παράδειγμα του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας και του 3ου Πειραματικού Δ.Σ. Ευόσμου.

H διδακτική προσέγγιση CLIL (Contentand Language Integrated Learning) εστιάζει στη συνδυασμένη διδασκαλία ενός γνωστικού αντικειμένου και μίας ξένης γλώσσας, κατά την οποία τόσο το γνωστικό αντικείμενο όσο και η ξένη γλώσσα βρίσκονται ισότιμα στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας. Εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες της Ευρώπης προσαρμοσμένη πάντοτε στο εκπαιδευτικό σύστημα της κάθε μίας.
Στην εισήγηση γίνεται αρχικά μία πολύ σύντομη περιγραφή των αρχών και της μεθοδολογίας της διδακτικής προσέγγισης CLIL και στη συνέχεια παρουσιάζονται οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα της πρακτικής εφαρμογής, η οποία υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2017-2018 στο 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας και κατά το σχολικό έτος 2016-2017 στο 3ο Πειραματικό Δ.Σ. Ευόσμου. Στο 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας διδάχτηκε στη γερμανική γλώσσα η Α΄ ενότητα του διδακτικού εγχειριδίου της Μουσικής της Α΄ τάξης με θέμα Ρυθμός, ήχος και χρώματα (Τα χρώματα των ήχων). Στο 3ο Πειραματικό Δ.Σ. Ευόσμου διδάχτηκε η 10η ενότητα του διδακτικού εγχειριδίου της Μουσικής των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ με θέμα Πρόβα συμφωνικής ορχήστρας.
Παράλληλα με την παρουσίαση των δύο διδακτικών παρεμβάσεων αναλύονται και οι δυνατότητες, οι προϋποθέσεις και το πλαίσιο εφαρμογής της διδακτικής προσέγγισης CLIL τόσο στην Α/θμια όσο και στη Β/θμια Εκπαίδευση.

Σουλτάνα Παπαδημητρίου, Διευθύντρια στο 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας, π. Σχολική Σύμβουλος Γερμανικών.

Χαράλαμπος Σαχπατζίδης, καθηγητής Γερμανικής, διδάκτορας του τμήματος Βυζαντινολογίας του Ινστιτούτου Αρχαιογνωσίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Continue reading

ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου έλαβαν χώρα  στο σχολείο μας η γιορτή της Σημαίας και η σχολική γιορτή της επετείου  του “ΟΧΙ” του ’40. Κατά την γιορτή της Σημαίας αναγνώσθηκε το Πρακτικό του σχολείου από την φιλόλογο καθηγήτρια κ.Δερενίδου Μαρία και ορίστηκαν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες για το σχολικό έτος 2018-19 ενώ επιδόθηκαν οι Έπαινοι και τα Βραβεία των μαθητών για τις επιδόσεις τους κατά το προηγούμενο σχολ.έτος 2017-18. Για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου υπεύθυνες ήταν οι καθηγήτριες : η φιλόλογος κ.Σιμάρα Θεοδώρα και η θεολόγος κ Γιολδάση Βασιλική.

 

 

 

Continue reading

Απονομή διακρίσεων μαθητών του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας στον Δ’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018,  το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης και το Γραφείο Ποίησης  διοργάνωσαν  την εκδήλωση- γιορτή απονομών βραβείων του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης με θέμα : «Το αλάτι» στις παρυφές της γλώσσας» . Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κοβεντάρειο αίθουσα εκδηλώσεων στην Κοζάνη, υπό την αιγίδα της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης και του Ελληνικού Κύκλου Βιβλιόφιλων του Λονδίνου .

Το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας ήταν  το μοναδικό Γυμνάσιο που   διακρίθηκε με τις συμμετοχές όλων των μαθητριών  του στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα , η μαθήτρια  Αντωνίου Βασιλική απέσπασε το 3ο  Βραβείο του διαγωνισμού με το ποίημά της «Άλας φιλίας». Τον Α΄ Έπαινο  μοιράστηκαν κατόπιν ισοψηφίας, οι μαθήτριες Αυτζαλανίδου Νικολέττα  με το ποίημα «Χορός» και η Πουρλιάκα Χρυσάνθη με τη «Θάλασσα». Τον Β΄ Έπαινο  πήρε η Παναγιωτίδου Φανή με το ποίημα «Γλώσσα μου, αλάτι στη γης».

Η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου, κ. Παπαδημητρίου Σουλτάνα,  ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και όλη η μαθητική κοινότητα του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας συγχαίρουμε τις μαθήτριες για τη βράβευσή τους. Ευχόμαστε η έμπνευση και η δημιουργικότητα να γίνουν φωτεινοί οδηγοί τους και οι επιτυχίες να τις συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Continue reading

Νοέμβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
e-ptolemeos.gr