Το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Hμέρα Γλωσσών

Το 2001 διοργανώθηκε για πρώτη φορά σε  συνεργασία  του Συμβουλίου  της  Ευρώπης  και  της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης και από τότε καθιερώθηκε η 26 Σεπτεμβρίου ως η ημέρα που είναι αφιερωμένη στην εκμάθηση γλωσσών. Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γιορτάζεται μέσα από διάφορες δραστηριότητες η  γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη και προάγεται η μάθηση των γλωσσών είτε για προσωπικούς, εκπαιδευτικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους.

 Οι στόχοι της γιορτής αυτής είναι να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες της Ευρώπης τη σημασία της εκμάθησης των γλωσσών και της διατήρησης της γλωσσικής πολυμορφίας στην Ευρώπη. Παράλληλα προωθείται η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση  ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.

 Το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας συμμετείχε ενεργά στη γιορτή αυτή με κεντρικό θέμα την πολυγλωσσία και τη γλωσσική πολυμορφία. Οι μαθητές όλων των τάξεων και τμημάτων συμμετείχαν σε πολλές δραστηριότητες, στις οποίες χρησιμοποίησαν τις γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο, τη Νέα Ελληνική, την Αρχαία Ελληνική, την Αγγλική, τη Γαλλική και τη Γερμανική γλώσσα, αναζήτησαν όμως ταυτόχρονα και ενέταξαν στις δραστηριότητες τους και διάφορες άλλες γλώσσες, ακόμη και μη διαδεδομένες, εμπλουτίζοντας τα έργα τους γλωσσικά.

 Τις δραστηριότητες των μαθητών συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Δεληγιάννη Αλεξάνδρα & Τύπου Καίτη (φιλόλογοι), Θεοφυλάκτου Αλεξάνδρα (Αγγλικής), Κυρατσού Κατερίνα (Γαλλικής), Αραβοπούλου Ειρήνη, Παπαδημητρίου Σουλτάνα & Τριανταφύλλου Μεταξένια (Γερμανικής).

 Οι μαθητές τους σχολείου μας μεταξύ άλλων έγραψαν τίτλους επίκαιρων άρθρων των εφημερίδων στην Αρχαία Ελληνική, αναζήτησαν τις αρχαιότερες γλώσσες  της υφηλίου συγκέντρωσαν πληροφορίες για αυτές και τις τοποθέτησαν στον χάρτη, αναζήτησαν τη γλώσσα των ζώων στις διάφορες γλώσσες του κόσμου, έγραψαν χαιρετισμούς σε διάφορες γλώσσες, ταξιδιωτικές κάρτες από διάφορες χώρες, χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη γλώσσα, δημιούργησαν λεξικά ομαδοποιημένου λεξιλογίου σε διάφορες γλώσσες και πολλές άλλες.

 Όλοι οι μαθητές εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο και συνέπεια, το τελικό προϊόν που παρουσίασαν ήταν εντυπωσιακό και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γι αυτό. Συγχαίρουμε επίσης τις εκπαιδευτικούς-συντονίστριες των εργασιών των μαθητών, οι οποίες με τις ιδέες τους και την υποστήριξη των μαθητών τους σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της γιορτής. Στο χώρο του σχολείου λειτουργεί έκθεση, στην οποία έχουν εκτεθεί όλα τα έργα των μαθητών,  για να είναι προσβάσιμα σε όλους.

 Η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου

Παπαδημητρίου Σουλτάνα

Οκτώβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
e-ptolemeos.gr