ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Ιστορικό

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ω ς η Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας , ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας για προγραμματισμό εκδηλώσεων, σχετικών με τη θεματολογία της ημέρας, προχώρησε στην υλοποίηση προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών ενάντια στη σχολική βία.

  Αρχικά η Διευθύντρια του σχολείου, η κ. Παπαδημητρίου Σουλτάνα,  παρουσίασε στους μαθητές το πρόβλημα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Επεσήμανε πως  ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. Η κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε  επίσης,  πως ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες. Τέλος, προτάθηκαν από την κ. Παπαδημητρίου τρόποι πρόληψης και διαχείρισης του φαινομένου που εστίαζαν στην καλλιέργεια θετικών κοινωνικών συμπεριφορών, φιλίας, αλληλεγγύης, συνεργασίας, μεταξύ των μελών της μαθητικής κοινότητας.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια οι  μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία My good enemy / Min bedste fjende [2010] που έχει ως θέμα της τον σχολικό εκφοβισμό. Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα Γυμνάσιο της Δανίας με πρωταγωνιστή τον Alf, ένα ήσυχο παιδί που του αρέσει το μπαλέτο. Λόγω του χαρακτήρα και των ενδιαφερόντων του δέχεται συνεχείς εκφοβιστικές επιθέσεις από μία ομάδα συμμαθητών του που φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις. Στην προσπάθειά του να βρει διέξοδο, έρχεται σε επαφή με τον Τοκέ, έναν συμμαθητή του επίσης θύμα εκφοβιστικών επιθέσεων. Μαζί μοιράζονται τους προβληματισμούς τους και καταστρώνουν σχέδια για να πλήξουν τους εκφοβιστές τους.    Οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν με  μεγάλο ενδιαφέρον τόσο την ομιλία της  κ. Παπαδημητρίου σχετικά με τον σχολικό  εκφοβισμό, όσο και την ταινία που έγινε αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό μεταξύ των παιδιών.

Η κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε επίσης την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 και τους γονείς του 4ου  Γυμνασίου  για το θέμα, στο χώρο του σχολείου.

Μάι 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ