ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Ιστορικό

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΩΡΕΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Την Παρασκευή 11/5/2018 οι μαθητές του 4ου  Γυμνασίου  Πτολεμαΐδας  είχαν την ευκαιρία μέσω της εθελοντικής δράσης  «ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ: ΔΩΡΕΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ» να ενημερωθούν πάνω σε ένα πολύ ευαίσθητο και σοβαρό θέμα, τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων, που αποτελούν την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού.

   Η ενημέρωση των μαθητών έγινε στο χώρο του σχολείου από τις κυρίες Οικονόμου Μαρίνα, Αναισθησιολόγος , Εντατικολόγος  και Τοπική Συντονίστρια στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και Γεωργιάδου Μαριάνθη, Πνευμονολόγος ? Εντατικολόγος , Επιμελήτρια Α΄ στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο  Πτολεμαΐδας.

  Οι ομιλήτριες επεσήμαναν στους μαθητές  πως η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και η διάδοσή τους, δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και όλου του κοινωνικού συνόλου. Τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός πως σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.

Υπογράμμισαν  επίσης πως συνήθως  στο άκουσμα της δωρεάς οργάνων, όλοι έρχονται στη θέση του δότη, με τις επιφυλάξεις, που αυτό συνεπάγεται. Ποτέ στη θέση του λήπτη. Η στατιστική, όμως, επιμένει ότι η πιθανότητα να χρειασθούμε οι ίδιοι, ή ένας δικός μας, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα, είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να μπορέσουμε εμείς να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον. Γι΄ αυτό  δίκαια η δωρεά οργάνων μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο αισιόδοξο μήνυμα: πως η ζωή συνεχίζεται!

   Η  Διευθύντρια  του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας,  κ. Παπαδημητρίου Σουλτάνα και ο Σύλλογος των καθηγητών ευχαριστούν θερμά τις  κ. Οικονόμου Μαρίνα και Γεωργιάδου Μαριάνθη για τη σημαντική και ενδιαφέρουσα  ενημέρωση των μαθητών του  4ου  Γυμνασίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μάι 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ