q
Δράσεις - Εκδηλώσεις Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το πείραμα του Ερατοσθένη: Υπολογισμός της περιφέρειας της Γης

Στις 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:40 που ήταν η ενδεδειγμένη ώρα, οι μαθητές της Β τάξης μέτρησαν με σχετική ακρίβεια και επιτυχία την περιφέρεια της Γης τιμώντας το κατόρθωμα του Ερατοσθένη. Την δράση συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Χρήστος Κωνσταντινίδης μαθηματικός, Γιάννης Νιμβριώτης Γεωλόγος και Λεωνίδας Παπανικολάου μαθηματικός.

Το «πείραμα του Ερατοσθένη» αποτελεί μια ιστορική μέθοδο για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης, που πραγματοποιήθηκε από τον σπουδαίο μαθηματικό τον 3ο αι. π.Χ. Μια μέθοδος στην οποία ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε ως μόνα εργαλεία μια ράβδο, «βηματιστές» της εποχής για τη μέτρηση αποστάσεων, βασικές αρχές της τριγωνομετρίας και καθαρή σκέψη.

Για εκπαιδευτικούς λόγους, η μέθοδός του εφαρμόζεται έως και σήμερα από μαθητές, ώστε -χρησιμοποιώντας βασικά στοιχεία τριγωνομετρίας- να υπολογίζουν την περιφέρεια του πλανήτη μας. Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια αποτελούν ιδανικές ημερομηνίες για την πραγματοποίηση του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη. ΠΗΓΗ: http://magazine.noa.gr/archives/3058

Loading

Μετάβαση στο περιεχόμενο